Menu

Pietruszka i koperek

Zielono, warzywnie, owocowo

Francja! Nożem po mapie Europy. Ratatouille

malgocham

Wędrowania nożem po mapie ciąg dalszy. Dziś francuska niedziela. Pamiętacie bajkę Pixara Ratatouille? Bierzemy paprykę, cukinię, cebulę i .. ratatuj!

Do dzieła!

Francja_flaga

Składniki: 

  • 1 papryka: czerwona, żółta i zielona
  • 1 cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 3 średnie cebule
  • 3 marchewki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 6 ząbków czosnku
  • pół szklanki oliwy
  • puszka krojonych pomidorów
  • gałązka rozmarynu
  • pieprz i sól do smaku 

Francja_4

Przygotowanie:

Paprykę umyć, wypestkować i pokroić w dość duże kawałki. Cukinię, bakłażan, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę. Kluczem do przygotowania dobrego ratatouille jest prawidłowa kolejność przesmażania warzyw. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i jako pierwszą wrzucamy paprykę. Mieszamy aż do momentu, kiedy niektóre kawałki papryki zaczną lekko brązowieć. Następnie dorzucamy do garnka cebulę i mieszając przesmażamy przez trzy minuty. W następnej kolejności dokładamy do garnka: ziemniaki, czosnek, marchewkę, cukinię i bakłażan. Każde dodane warzywo przesmażamy trzy minuty przed dołożeniem następnego. 
Po przesmażeniu wszystkich warzyw przekładamy je do żaroodpornego naczynia, polewamy resztą oliwy, dodajemy na wierzch pomidory z puszki, doprawiamy rozmarynem i wstawiamy na około 45 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Gotowy ratatouille podajemy z kromką świeżego pieczywa. Jeśli trochę zostanie - świetnie smakuje na zimno!

Francja_2

Francja_1

Francja_3

Smacznego - bon appetit!

 

ratatuj 

 

© Pietruszka i koperek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci