Menu

Pietruszka i koperek

Zielono, warzywnie, owocowo

Konfitura z buraków

malgocham

Jakoś się przyjęło, że z buraków robi się barszcz, ewentualnie surówkę do obiadu. Jeszcze ćwikła z chrzanem w słoikach i czasem carpaccio z pieczonych buraków. Ostatnio - przez modę na wszelkiego rodzaju burgery - burakburger :) 

Bardzo mało jest przepisów, w których buraki występują na słodko, a to naprawdę całkiem fajna ich odsłona. Tę konfiturę pamiętam z dzieciństwa, nie mam niestety na nią dokładnego przepisu - więc odtwarzam trochę z pamięci, trochę ze smaku. Zapakowana w nieduże słoiczki zimą będzie jak znalazł.

Składniki: 

  • 1,5 kg ugotowanych, utartych buraków
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 15 goździków
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

Ugotowane i obrane ze skóry buraki starłam na tarce - połowę na drobnych, połowę na większych oczkach. Obrane jabłko pokroiłam w drobną kostkę. Przełożyłam wszystko do dużego garnka, wlałam szklankę wody i wsypałam dwie szklanki cukru (można użyć brązowego). Wszystko gotowało się na wolnym ogniu przez półtorej godziny. Gotujące się buraki trzeba co jakiś czas mieszać. Kiedy część wody i soku odparowała dodałam anyż, goździki oraz imbir. Wszystko razem gotowało się jeszcze pół godziny. Na sam koniec dodałam obraną i wypestkowaną, pokrojoną na małe kawałki cytrynę. Całość zostawiłam na minimalnym ogniu jeszcze na godzinę i co jakiś czas mieszałam. Konfitura powinna porządnie zgęstnieć i podczas mieszania nie powinien się już pojawiać sok tylko raczej płyn o konsystencji galaretki. Całość zostawiam na noc do ostygnięcia i następnego dnia podgrzewam jeszcze przez godzinę, dwie na małym ogniu. 
Gorącą konfiturę przekładam do wyparzonych słoików, pasteryzuję około 20 minut i chowam do szafki z przetworami gdzie wszelkie słoiczki mieszkają sobie aż do zimy :) Z podanych składników mam 3 słoiki 250 ml i dwa mniejsze.

buraki_konfitura1

Przepis bierze udział w akcji: 

 Róbmy przetwory!

© Pietruszka i koperek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci