Menu

Pietruszka i koperek

Zielono, warzywnie, owocowo

Sorbet z kiwi i bananów

malgocham

Lody, lody! Dla ochłody!
Z pogodą na lody trudno utrafić bo czasem słońce, czasem deszcz - ale ten lekki sorbet sprawdzi się nawet w deszczowy dzień.

Bardzo lubię proste przepisy i bardzo lubię kiwi. Mając przygotowane wcześniej zapasy mrożonych bananów wystarczy pół godziny i można jeść.

Składniki:

  • 3 banany (miałam pocięte w plastry i zamrożone wcześniej)
  • 6 dojrzałych kiwi

Przygotowanie:

Jeśli nie macie zamrożonych bananów weźcie świeże. Obrane i pokrojone wrzucamy do miski. Obieramy kiwi, najprościej przepołowić każdy owoc i wybrać miąższ łyżeczką. Kiwi dorzucamy do bananów i blendujemy na gładką masę. Przelewamy ją do plastikowego pojemnika i schładzamy przez 3-4 godziny w zamrażalniku, mniej więcej co godzinę mieszając zamarzającą masę. 

Jeśli mrozicie banany - wystarczy je rozmrozić na tyle, żeby blender sobie poradził, dodać i kiwi - i można jeść od razu :) 

sorbet_kiwi

 

Przepis bierze udział w Lodowej Akcji

Akcja lodowa 2015  

© Pietruszka i koperek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci