Menu

Pietruszka i koperek

Zielono, warzywnie, owocowo

Pasztet wegański

malgocham

Od jakiegoś czasu testuję wypiek domowego chleba. Czytam przepisy, porównuję, modyfikuję - efekty zaczynają być zadowalające i pewnie wkrótce na blogu pojawi się pierwszy przepis na chleb. Ale zanim chleb - najpierw "coś" do chleba.
Pasztet!
Mocno warzywny, kremowy i jednocześnie zwarty - można go pokroić ale i rozsmarować na kromce.
Podstawowe składniki to kasza i soczewica, część warzywna w dużej mierze zależy od tego, co akurat macie pod ręką. 

pasztet1

Ja miałam trochę marchwi, trochę pietruszki, kawałek pora, liść jarmużu i resztę cebulki - wszystko wylądowało w pasztecie. 

Składniki:

  • 200 gr czerwonej soczewicy
  • 200 gr kaszy gryczanej niepalonej
  • 300 gr warzyw (marchew, pietruszka, por, jarmuż, cebula)
  • 4 łyżki siemienia lnianego (może być mielone, użyłam ziarenek)
  • 2 łyżki ostropestu
  • garść słonecznika do posypania 
  • olej roślinny
  • przyprawy

Przygotowanie:

Szklankę kaszy zalewamy 4 szklankami wody i wstawiamy na mały ogień, kiedy się zagotuje wsypujemy szklankę soczewicy, skręcamy gaz i zostawiamy pod przykryciem - aż do wchłonięcia całej wody. Jeśli użyjecie kaszy gryczanej palonej (tej ciemnej) pasztet będzie miał bardziej zdecydowany smak. 
W czasie gdy kasza z soczewicą się gotują zajmujemy się przygotowaniem warzyw. Po umyciu kroimy wszystko w kawałki i przesmażamy kilka minut na oleju zaczynając od warzyw najtwardszych, na końcu dorzucając liście. 

pasztet2


Kaszę z soczewicą blendujemy na idealnie gładką masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy siemię i ostropest. Przesmażone warzywa można zmielić w maszynce - lub potraktować blenderem. Łączymy obie masy i dodajemy ulubione przyprawy. Można użyć słodkiej lub ostrej papryki, czarnuszki, oregano.
Doprawioną masę przekładamy do wyłożonej papierem formy, posypujemy z wierzchu ziarnem słonecznika i pieczemy w rozgrzanym do 180-200° piekarniku przez około 40-50 minut. 

Pamiętajcie, że pasztet powinien być dobre wystudzony zanim zaczniecie go kroić. 

 

pasztet3

Smacznego!

© Pietruszka i koperek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci