Menu

Pietruszka i koperek

Zielono, warzywnie, owocowo

Śliwki w occie i powidła na zimę

malgocham

Zaczyna się najbardziej lubiana przeze mnie część lata. 
Dojrzewają śliwki, które będzie można zamknąć w słoikach na zimę. 
W tym roku pierwsze śliwki trafiły do mnie jako prezent ze wsi, ze starego drzewa. Duże, ciemne, słodkie tak, że sok kleił się do brody. Po wymyciu i wypestkowaniu podzieliłam na dwie nierówne części i z każdej powstało coś innego. Zabierając się do powideł musicie mieć sporo cierpliwości - cała operacja zajmie trzy dni, ale naprawdę warto.
Oto przepisy.

ŚLIWKI W OCCIE

Składniki:

  • 1,5 kg śliwek (ważone bez pestek)
  • pół szklanki octu jabłkowego
  • pół szklanki czerwonego octu winnego
  • pół szklanki cukru

liwki1

Przygotowanie: 

Pokrojone na połówki śliwki układamy ciasno w wyparzonych wcześniej słoikach. Octy z cukrem doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu i gorącym płynem zalewamy słoiki. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. 

liwki3

 

POWIDŁA ŚLIWKOWE

Składniki:

  • 2,5 kg śliwek (ważone bez pestek) 
  • szklanka cukru

liwki2

Przygotowanie: 

Dzień pierwszy.

Pokrojone na połówki i ćwiartki śliwki umieszczamy na patelni z grubym dniem lub w płaskim garnku. Na bardzo małym ogniu doprowadzamy do wrzenia - zajmie to około godziny a śliwki puszczą sporo soku. Pierwszego dnia śliwki powinny się gotować około 2-3 godzin. Przykrywamy przykrywką i zostawiamy do następnego dnia. 

Dzień drugi.

Śliwki wstawiamy na bardzo mały ogień i gotujemy przez około godzinę. Wsypujemy szklankę cukru i gotujemy przez kolejną godzinę mieszając raz na jakiś czas. Przykrywamy przykrywką i zostawiamy do następnego dnia. 

Dzień trzeci - ostatni.

Zgęstniałe z cukrem śliwki wstawiamy na najmniejszy możliwy ogień i pozwalamy masie gęstnieć i pyrkotać przez trzy godziny (lub więcej, w zależności jakiej konsystencji oczekujemy). 

Gotowe powidła przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut. 
W zimie z kromką domowego razowca będą wyśmienite!

PS. Wyszło mi: 4x słoik 0,45 l śliwek w occie oraz 6x słoik 0,3 l powidła.

Przepis bierze udział w akcji: 

Róbmy przetwory! 

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • ewacerty

    Nigdy nie próbowałam śliwek w occie, muszę kiedyś zrobić. Dzięki za przepis :)

© Pietruszka i koperek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci