Menu

Pietruszka i koperek

Zielono, warzywnie, owocowo

Wiosną - sosna!

malgocham

Wiosna w pełni. Wypad do lasu pozwala cieszyć oczy świeżą zielenią. W powietrzu szaleją owady i ptaki, spod nóg uciekła mi jaszczurka. Nazbierałam sosnowych igieł i pędów, wieczór upłynął na warzeniu sosnowych mikstur więc w całym domu.. pachnie! Ach... więcej

Rumiane boczniaki z czosnkiem

malgocham

Grzyby. Lubię je zbierać chociaż zupa grzybowa nie należy do moich ulubionych.  Na wycieczkę do lasu i obfite zbiory trzeba będzie poczekać do lata - ale pod ręką są boczniaki. Łatwo dostępne, niedrogie i pełne potencjału. W tym przepisie lądują... więcej

Porterówka i inne nalewki

malgocham

Z czego nie da się zrobić nalewki? Chyba tylko z kamieni zalanych spirytusem ;) Można powiedzieć, że otrzymanie dobrej nalewki to długa droga prób - ale nie błędów, bo tych nie da się po prostu popełnić. No chyba, że ewidentnie macie nie po drodze z ... więcej

Pietruszka

malgocham

Pietruszka! Jak mało byłoby w kuchni zieleni gdyby nie ona! Korzeń można ugotować, upiec lub usmażyć. Przepisy na potrawy z użyciem korzenia pietruszki już wkrótce pojawią się na blogu. A dziś kilka słów o natce. Posiekana wzbogaci każdą potraw... więcej

Jaglane kluski z jarmużem

malgocham

Wykorzystując ryż lub kaszę często gotuję podwójną porcję i następnego dnia mam bazę do szybkiego obiadu. Część ugotowanej dzisiaj jaglanki powędrowała już do lodówki - zobaczymy do czego przyda się jutro? A dziś kluski z jarmużem. To fajny przepis, ... więcej

Zakwas z buraków

malgocham

Domowy barszcz! W moim prywatnym rankingu ulubionych zup bezkonkurencyjne miejsce pierwsze. Od zawsze i na zawsze. Potrzebna jest jedynie cierpliwość, bo wyprodukowanie dobrego zakwasu zajmie nam 5-7 dni. Ale od dnia, w którym spróbujecie go po raz p... więcej

Zawijasy z papryką i bakłażanem

malgocham

Domowa pizza.. Ile domów, tyle sposobów! Prostokątna, okrągła, z kapustą i grzybami nakryta dodatkową warstwą ciasta. A próbowaliście kiedyś pizzę zrolować? To fajny sposób podania pizzy. Wszystko robimy tak, jak przygotowując zwyczajną pizzę. Tylko ... więcej

Ciecierzycowe kotlety z gorczycą

malgocham

Ciecierzyca to jeden z podstawowych składników w mojej kuchni. Ilość możliwości jej wykorzystania ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Ziarenka pełne białka i błonnika sprawdzają się na surowo i po ugotowaniu, można je mielić, przecierać, gotować, piec ... więcej

© Pietruszka i koperek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci